Roomroosjes


Deze broodjes zijn heerlijk zacht en gevuld met zelfgemaakte banketbakkersroom. Het idee voor de vorm heb ik van een Franse blog. Het briochedeeg is wat plakkerig en zacht, dus moeilijker te kneden dan normaal gistdeeg voor zoete broodjes. Als je wilt kun je iets bloem toevoegen, maar niet teveel, dan wordt het hard na het bakken. De room is zo gepiept en zoveel lekkerder dan een kant en klare mix van dr Oetker! Dus maak dat vooral zelf, het kost je misschien 5 minuten tijd.



Bekijk hier de video van de bereiding:


Ingredienten:
250 gr bloem
2 eieren
75 gr roomboter (op kamertemperatuur)
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
Snufje zout
50 gr suiker
2 el lauwwarme melk
Room:
250 ml melk
40 gr suiker
Zaadjes van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
2 el maizena
2 eidooiers

Bereiding:
Meng bloem met gist en suiker. Meng boter en eieren erdoor en het snufje zout. Doe dan de melk erbij en maak er een samenhangend deeg van. Dat moet een beetje plakkerig en zacht blijven. Als het te veel plakt kun je iets meer bloem erbij doen, max 2 eetlepels. Kneed 10-15 minuten tot het zacht en soepel is. Laat dan een uur rijzen.

Maak ondertussen de room door de melk te verwarmen met de vanillezaadjes of de vanillesuiker. Mix de eidooiers met de suiker en maizena tot het licht van kleur is. Giet de melk er al mixend bij en giet het mengsel daarna terug in de pan. Breng al roerende aan de kook en laat indikken. Dat duurt maar een minuut of 2. Doe daarna in een schaal en bedek met plastic folie (leg de folie op de room zelf), zo voorkom je dat er een vel op komt. Laat daarna in de koelkast afkoelen.

Het deeg rol je na het rijzen uit en steek er 12 rondjes uit met een soepkom. Maak 4 inkepingen rondom (zie filmpje) en leg in het midden wat room. Vouw de flapjes er als een roosjes omheen en zet het broodje in een muffinbakplaat. Laat ze nog een half uur rijzen.

Bestrijk dan met eigeel en doe er eventueel wat parelsuikertjes op en bak ze op 220 graden (hetelucht 200) voor 12 minuten goudbruin en gaar.

Bekijk een filmpje van de bereiding op mijn facebookpagina (ook te zien als je geen facebook hebt):

Reacties

Populaire recepten